petek, 27. junij 2008

Astramontana

Včeraj sva z Bredo nabrala zdravilno rožo Astramontano. Našla sva nov punkt (rastišče) in to na domačem terenu, ha ha ha, to bo še bolj zdravilo.

6 komentarjev:

milton pravi ...

Čas je že, da vsaj ena od treh naših Bred točno določi, katera roža je to. Pa saj bo treba kakšen nov prispevek v herbarij na Naši strani.

mojchka pravi ...

UPAM, da gledaš in odgovarjaš na komentarje starih objav. Prijateljica mi je omenila, da je pila žganje z astromnontano in da ji je bilo strašno všeč. Zdaj pa iščeva kaj o tej rastlini, a razen tvoje objave ne najdeva nič uporabnega. lahko kaj več poveš o njej? Hvala.

Anita pravi ...

Tudi sama sem zašla sem, ker iščem podatke o zdravilnosti te rožice. Našla sem slovensko ime Srhkodlakavi oman, latinsko Inula hirta. Nabrala sem jih po nasvetu (tudi pokazala mi jo je, listki šumijo kot bi bili suhi) gospe, ki mi je rekla, da je dobra za želodec in da uporablja kapljice... več je nisem spraševala, ker sem bila prepričana, da bom vse našla na netu... ali pri Ašiču... pa ni nič... Torej bi bila vesela vsakega podatka. Lep pozdrav!

Anonimni pravi ...

Malce pozno, pa vendar. Astra montana raste na Vojskem nad Idrijo. Menim, da to ni srhkodlakavi oman. Po nekaterih slikah(vsaj kar sem videl) je srhkodlakavi oman malce drugačen od astre montane. Na lastne oči sem videl (8.7.2023) to rožo.
Več njih, nabrane v malo škatlo.

Anonimni pravi ...

Tale na sliki (in vsi tisti po idrijskem hribovju) so srhkodlakavi omani, po latinsko Inula hirta, po domače Astra montana. V Sloveniji rastejo tudi taki s precej ožjimi listi - mečastolistni, Inula ensifolia, vendar ne na idrijskem. Cca 3 sveže odrtgane rožice (z 10 cm dolgim steblom in listki vred) se spusti v čisto steklenico in zalije z litrom žganja, počaka kakšen mesec v temi in imate domače zdravilo za želodčne težave - preverjeno deluje. Gre pa za zaščitene rastline, zato po pameti. Ampak glede na to, da kakšno rastišče tudi pokosijo, se nekaj cvetov ne bo poznalo.
Nekaj strokovnih komentarjev: http://www.botanicni-vrt.si/component/rastline/inula-hirta

Če bi ga pa imeli doma, ga za minimalno vsoto kupite pri vzgojiteljih, npr: http://trajnice.com/spletna-trgovina/inula-ensifolia-mecastolistni-oman

Darjan pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.